top of page

Rens din bunad riktig!

Det er snart tid for champagnefrokost, jubel i gatene, det norske flagg over hele byen, lek på barneskoler og ikke minst - iskrem og pølser! Det er også snart på tide å finne frem igjen bunaden. Har du sett over bunaden? Funnet noe flekker? Eller har den aldri blitt renset før? Det er et dyrt plagg som koster mye penger, men det kan også ha en affeksjonsverdi som ikke kan erstattes om du har arvet den fra noen i familien.

I tiden fremover kommer vi til å skrive litt tips og råd om hvordan vi anbefaler at man skal behandle en bunad.

Hva skjer egentlig når vi leverer tøyet til rens? Det kan du lese om her.

I del 1 ønsker vi å formidle våre tanker og meninger om flekkfjerning på bunader. Vi har sett litt på internett og funnet gamle "kjærringråd", i tillegg til at vi selvfølgelig har noen historier selv, ettersom vi snart har drevet renseri i 25 år.

For noen år tilbake hadde vi en kunde som leverte en hvit bunad (Lundeby) inn til oss. Vedkommende hadde sett over bunaden sin, og sett at det var beige/brune flekker på stakken. Kunden husket ikke at hun hadde sølt noe på bunaden sin, og vi prøvde alle slags flekkfjerningsmidler vi hadde. Ingenting hjalp, flekkene ble ikke lysere. Det nærmet seg 17. Mai, og både vi og kunden var ganske frustrerte. Helt til vi spurte om hun kunne ha sølt kaffe på bunaden. Det hadde vedkommende gjort året før, men når hun hadde sett over bunaden etter bruk - så hun ingen flekker - så hun hadde hengt bunaden på plass i skapet. Over tid kan kaffeflekker sette seg og farge fibrene, og det var det som hadde skjedd med denne bunaden. Det var dessverre ingenting som vi klarte å gjøre/redde, og historien endte med at kunden måtte sy om skjørtet på bunaden sin, slik at flekkene skulle bli mindre synlige.

Et godt tips - har du sølt noe på bunaden, kontakt ditt nærmeste renseri for å få råd om hva du kan gjøre for å forhindre at flekkene setter seg.

På internett har vi funnet "kjærringråd" som f.eks.

Stearin - Frys ned bunaden. Pill eller skrap av.

Tyggegummi - Frys ned bunaden. Pill eller skrap av.

Olje og fett - Anerkjent flekkfjerningsmiddel for fett.

Neglelakk - Neglelakkfjerner.

Stearin, tyggegummi, olje og fett er flekker som en kjemisk rens fjerner lett. Piller eller skraper du for hardt på flekkene hjemme, kan du i værste fall skade bunaden din. Man skal også være forsiktig med bruk av sterke midler (alkohol/neglelakkfjerner etc.), eller flekkfjerningsmidler som skal brukes i vaskemaskin. Dette er fordi slike midler kan dessverre gjøre at området rundt flekken kan famle eller lage en fargeforskjell på bunaden din.

"Whitesprit på ei fille og gni flekken forsiktig bort" leste vi på en artikkel som vi fant på internett. Aldri gni på en flekk! Aldri! Skal du begynne med flekkfjerningsmidler (ikke etter anbefaling av oss), men om du skal det - så aldri gni på en flekk. Ha tålmodighet og jobb deg utenfra og inn - aldri gni! Da anbefaler vi at du presser en klut mot stoffet, og ikke gnir.

De gode rådene vi fant på internett når vi har sett etter tips og triks til flekkfjerning hjemme, er vann og støvsugeren. Støvsugeren kan suge vekk flekker som ligger oppå fibrene, men må være forsiktig om bunaden er gammel og skjør. Vann er absolutt et av de bedre tipsene som vi har funnet på internett - men det er ikke alltid lurt å bruke for høy temperatur. Her må du se på hvor mange grader stoffet eventuelt tåler.

Bunadsforsikring og en skrekkhistorie om flekkfjerning hjemme kan du lese her.

Vi anbefaler vann fordi det inneholder ingen kjemikaler - slik det gjør i flekkfjerningsmidler/såpe som f.eks Vanish, Zalo, Biotex, Lano etc. Les mer om vår erfaring med Vanish her. Har man prøvd seg på flekken hjemme, og vi skal rense plagget - må vi være helt sikre på at det ikke sitter igjen kjemikaler fra midler som er tl hjemmebruk, da det kan reagere med rensevæsken som benyttes under kjemisk rens. Derfor anbefaler vi at man kontakter sitt lokale renseri om man er i tvil eller trenger råd om uhell skulle skje.

Det beste rådet vi fant på internett må sies å være at om du skal benytte deg av et renseri for å rengjøre bunaden din, så burde det være et renseri med kompetanse og erfaring. Vi vet at prisene rundt omkring i landet på rens av bunad er veldig varierende (alt fra 300-800 NOK). Selv om man kan spare noen kroner på dette før 17. Mai, så er det verdt å undersøke både priser og kompetanse hos de forskjellige aktørene på markedet før man leverer bunaden sin til rens. Det er ikke alltid det billigste alternativet som er det beste.

Vi håper del 1 av "Rens din bunad riktig" var nyttig - følg med på bloggen vår for del 2.

Comments


Utvalgt innlegg
Siste innlegg
Arkiv
Søk etter tags
Ingen tagger enda.
Følg oss
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
bottom of page